Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Rejestracja Zaloguj

FUTHARK Forum Strona Główna » Od teorii » Mitologia » Bogowie, opiekunowie run
Poprzedni temat «» Następny temat
Bogowie, opiekunowie run
Autor Wiadomość
Szerszen 
Współbuduję

Piwa: 15/13
Wysłany: 2009-11-03, 22:17   

Nie wiem czy gorzej... w wypadku run również uczciwie rzecz ujmując nie ma pierwowzoru zapisanego - są hipotezy i rekonstrukcja ale to nadal gdybanie...

W pewien sposób, można stwierdzić iż oparcie wiedzy o runach na poematach też jest tworzeniem nowych znaczeń. Cóż my mamy... alfabet Gocki Ulfilli (tak samo szybko wymarły jak szybko powstały), trzy poematy (z tego żaden nie dotyczy bezpośrednio futharku starszego) i jeden wierszyk typu "abecadło z pieca spadło" (też o futharku młodszym), do tego (najprawdopodobniej) niereprezentatywny i częściowo zamazany zestaw znalezisk.

Wszystko to w językach nie używanych od wieków i też rekonstruowanych.
dawne to dzieje, lecz dobrze je pamiętam.

Postaw piwo autorowi tego posta

anatemka 
Przesiaduję

Piwa: 11/15
Wysłany: 2009-11-04, 09:23   

a własnie, juz dawno mnie to zastanawiało: starszy to jedyny futhark nie opisany. Dlaczego wiec jest najpowszechniej uzywany?

Szerszen 
Współbuduję

Wysłany: 2009-11-04, 10:07   

Bo jeśli zestawisz sobie ilość inskrypcji religijno-magicznych z okresu używania futharku starszego, z pozostałymi, to się okaże że wraz z rozwojem ta funkcja albo podupadała albo runy się coraz bardziej sekularyzowały.

Poza tym... jak o czymś wiadomo relatywnie najmniej, to... daje największe pole do popisu dla fantazji. :devil: i spekulacji :cfaniak: nie wspominając już o oszustwach :bullshit:

hlin 
Przesiaduję

Piwa: 16/6
Wysłany: 2009-11-05, 10:31   

Szerszen napisał/a:
anatemko,ale aby ich używać, jednak trzeba nieco zmodyfikowć... w stosunku do tego co mamy. Żyjemy w "nieco" innej kulturze, ofiary z niewolników, czy rzucanie we wrogą firmę oszczepem, trochę nie uchodzą.

He ale słuchajcie rzucanie inwektywami we wrogą firmę oraz napuszczanie na nich skarbówki wywołuje skutek podobny bliźniaczo..Osobiście jestem zwolennikiem teorii redukcyjnej - nasze czasy według mnie nie różnią się aż tak bardzo - zmieniły się materiały i ujęcie sprawy - zamiast kolesi w zbrojach i na koniu mamy kolesi w większej zbroi (karoseria) i końmi pod maską...zamiast niewolnictwa, mamy wyzysk pracowników i 3 świata... jeśli sprowadzić rzeczywistość do realnie funkcjonujących wartości właśnie bez fantazjowania na temat run y mogą być systemem kompletnym. Tyle, że po to stworzyliśmy księgę rozdroży, żeby znaleźć z nimi wspólny mianownik, inaczej rzecz biorąc przełożyć ich znaczenia na język współczesnych, nie?

Szerszen 
Współbuduję

Wysłany: 2009-11-05, 11:20   

Pewnie i zamiast kuriera na koniu wiozącego ważny list mamy internet i e-mail.
Tak w pewien sposób, jestem nadal myśliwym wyruszającym codziennie na polowanie... tyle że zamiast mięsa przynoszę pieniądze...

Tylko czasami trzeba uważać... aby przeniesienie pozostało ze świadomością przeniesienia a nie zastąpiło formę i treść, z której przenosiliśmy, bo się potem okaże że germanie wymyślili telegraf bez drutu.

Seba 
Zaglądam

Wysłany: 2010-04-03, 14:32   

(z góry przepraszam jeśli ten post jest w nieodpowiednim temacie)
Mam takie pytanko, bo z mitologią u mnie kiepściutko..
W większości tabelek, tudzież innych „niezawodnych” źródeł informacji, Hagalaz patronuje Bogini Hel (o ile ktoś przypisuje runy Bogom, a może Bogów runom). Natomiast w uroczej bajeczce Pani Chrzanowskiej (Misterium Run) natrafiłem na Boginię Hagal, patronkę wiedźm oraz runy Hagalaz.
Zdaję sobie sprawę, że źródło nie jest dość dobre, ale temat mnie zaciekawił. A google niestety nie rozwiało moich wątpliwości.
A więc, ktoś słyszał o takiej Bogini (z wyjątkiem Pani A.A.)?

Tak sobie myślę, że może ktoś kiedyś nazwał tak Hel. Ale pewnie się mylę, a odpowiedz będzie banalnie prosta i postawi mnie w złym świetle na samym początku. :kijemgo:

Szerszen 
Współbuduję

Wysłany: 2010-04-03, 22:26   

Hag z angielskiego to wiedźma w istocie, podejrzewam, że Chrzanowska mogła mieć na myśli raczej Holde
http://www.thorshof.org/holda.htm

Oczywiście złośliwie mogę dodać iż w istocie istnieje Bogini... a raczej demon Hagal... w jednej mandze "Oh my Goddess" ;-) z roku 1988

Czy Hagalaz należy łączyć z Hel... nie byłbym pewien... ezoterrorystyka czasem robi z drugiego aetu aet Hel, a czasem Heimdalla. Poematy runiczne... akurat w tym wypadku mówią raczej o gradzie i o przemianach... bardziej mi to pachnie kierunkiem na Ginnugagap i zetknięcie Nilfheimu z Muspellheimem niż na krainę Hel leżącą jednak stricte w Nilfheimie.

Gerich 
Bywam

Piwa: 3/3
Wysłany: 2010-04-04, 01:16   

Szerszen napisał/a:

Czy Hagalaz należy łączyć z Hel... nie byłbym pewien... ezoterrorystyka czasem robi z drugiego aetu aet Hel, a czasem Heimdalla.

Niektórzy to próbują Dumezilem podeprzeć z tego co mi wiadomo ;)

Seba 
Zaglądam

Wysłany: 2010-04-04, 13:59   

Hmm.. :mysli:
Ok, dzięki za wytłumaczenie.

FUTHARK Forum Strona Główna » Od teorii » Mitologia » Bogowie, opiekunowie run
Odpowiedz do tematu