Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Rejestracja Zaloguj

FUTHARK Forum Strona Główna » Do praktyki » Warsztat » Materiały
Poprzedni temat «» Następny temat
Materiały
Autor Wiadomość
Szerszen 
Współbuduję

Piwa: 15/13
Wysłany: 2009-12-10, 00:24   

Choleryczko, to nie sarkazm... to fakty - tak drzewo jak i zwierzę ma swojego ducha, tnąc gałąź/zabijając zwierzę - zadajemy mu gwałt.
Tak wygląda natura...

A co do "reguł" - tomi pokażcie ich źródła... historyczne, bo na ile wiem nie znaleziono do tej pory "woreczka z runami do wróżenia" - najbliższe co można próbować uznać za taką formę, to woreczek z czterema bracteatami - dwoma z inskrypcją OTA i dwoma z ALU - ;).
dawne to dzieje, lecz dobrze je pamiętam.

Postaw piwo autorowi tego posta

Choleryczka 
Bywam

Wysłany: 2009-12-10, 21:08   

No właśnie wiem! I to mnie boli... Wszak można było gałąź w przyjaźniejszy sposób zabrać.
Tu się rozchodzi, mój drogi, o MOJE reguły... :P

Żywia 
Administrator

Piwa: 7/5
Wysłany: 2009-12-10, 22:17   

A ja myślę, że świadomość, że coś można było zrobić inaczej / lepiej jest już sporym krokiem w kierunku zadośćuczynienia (komukolwiek). Tym bardziej, że nic właściwie konkretnego teraz nie można już zrobić, jeśli chcesz używać tych run. Możesz iść las przeprosić co najwyżej. :cfaniak:

Choleryczka 
Bywam

Wysłany: 2009-12-11, 06:57   

Racja :ok:
O, albo zorganizuje w szkole znów zbiórkę pieniędzy na schronisko i to będzie forma zadośćuczynienia :D Bo myślałam o sprzątaniu właśnie tego lasu...Ale znając tych leni ze szkoły, nikt by się na to nie pisał :baseball:

hlin 
Przesiaduję

Piwa: 16/6
Wysłany: 2009-12-11, 08:28   

Choleryczka napisał/a:
No właśnie wiem! I to mnie boli... Wszak można było gałąź w przyjaźniejszy sposób zabrać.
Tu się rozchodzi, mój drogi, o MOJE reguły... :P

Bardziej przyjazny mówisz...znaczy jak - odgryźć? Drzewo zawsze jest stratne, nie ominiemy tego...możemy pamiętać o odwdzięczeniu się mu, złożeniu jakiegoś prezentu, ale nie zmienimy faktu, że potrzebujemy jakiejś części jego ciała...

Choleryczka 
Bywam

Wysłany: 2009-12-11, 17:18   

No chodzi o to, że mogłam ładnie,kulturalnie się przywitać,poprosić... itp. :)
Może skończmy już ten temat- nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem :mruga:

Rawhrrr 
Zaglądam

Wysłany: 2010-01-04, 23:28   

W zeszłym roku na naszej działce tata ściął 20 letniego Orzecha, tak się składa że została jeszcze całkiem spora ilość pni i gałęzi pociętych na mniejsze i większe bale. Jak myślcie czy drzewo to byłoby dobrym materiałem na Futhark?

Szerszen 
Współbuduję

Piwa: 15/13
Wysłany: 2010-01-05, 07:00   

Zależy jak bardzo jest zdrowe - orzech o ile pamiętam ma tendencje do "bycia dziurawym", ale jeśli obrobisz... odpowiednią ilość kawałków... to będziesz miał niemal dosłowne "nut bearing tree" ;).
dawne to dzieje, lecz dobrze je pamiętam.

hlin 
Przesiaduję

Wysłany: 2010-07-23, 08:52   

Do Stonna!
Nie ma jak dla mnie większych przeciwwskazań, żeby tworząc futhark użyć kilku materiałów. Warunek jest jednak taki, że używając go musisz rzucać - inaczej ręka szybko nauczy się która z run jest która.
Ogólnie przyjmujemy, że runy dobrze wykonać z ciągłego materiału, czyli takiego, który wcześniej tworzył całość, a został świadomie podzielony.
Jeśli masz kłopot z materiałem mogę ci podesłać gotowy kijaszek - wysezonowany i właściwie zebrany. Zrobisz spokojnie cały futhark - o ile chcesz runy drewniane. One mają swoją wadę: mianowicie brzegi są dość grube i bywa że po rzucie stają na sztorc.
Uświęcanie run to taki obrzęd-rytuał - możesz go stosować lub nie ale twoja niechęć do tego też jest symptomatyczna - pisze to w odniesieniu do pytania o łapczywość podejścia do tematu.
Widzisz runy dla większości z nas stanowią źródło wiedzy i niewyczerpaną kopalnię informacji. Uświęcenie pozwala nam zapamiętać, że to nie zabawki.Jeśli podchodzisz łapczywie do tematu po prostu pojawia się ryzyko powierzchownego wejścia w temat, czyli prześliźnięcia się po powierzchni samego siebie (eisaz - kwiat lodowy miły oczom). Jeśli znajdziesz punkt zaczepienia czyli zdarzy ci się akurat sytuacja, która emocjonalnie cię wciągnie, to może oczywiście się zdarzyć że z takiej powierzchni zanurkujesz wgłąb siebie - i zaczniesz uczyć się języka run. Piszę to celowo, bo znaczenia nie są językiem run, tylko wskazówkami których używamy aby ich zrozumieć. A nawet po wielu latach praktyki okazuje się że gówno wiemy (patrz mój przypadek)
Jeśli chcesz wykonać futhark zwłaszcza pierwszy - proponuję ci solidnie do tego przysiąść bo przynajmniej jest szansa, że się wciągniesz. Jak zrobisz na "odwal się" nie będziesz miał motywacji.
I teraz : przemyśl czy nie warto naciąć run na krótkich gałązkach, patyczkach - to w późniejszym okresie umożliwi ci bardzo zaawansowaną pracę z runami. Pamiętaj tylko, że historycznie dowodów na użycie run do wróżb nie ma.....

Abiasaph 
Zajrzałem

Wysłany: 2010-07-23, 12:13   

Hlin, nie wiem, czemu Twoja odpowiedź znalazła się w temacie "woreczek", ale luz... :)))

Rozwiń proszę co miałeś na myśli pisząc:

hlin napisał/a:
I teraz : przemyśl czy nie warto naciąć run na krótkich gałązkach, patyczkach - to w późniejszym okresie umożliwi ci bardzo zaawansowaną pracę z runami.

hlin 
Przesiaduję

Wysłany: 2010-07-23, 15:13   

O w mordę. Może Żywia w swojej łaskawości przeniesie...
Coś pomieszałem jak zwykle.
Otóż anglojęzyczni współcześni runiści mówią o technice rzucania uwzględniającej dwa fakty:
1. W przeciwieństwie do większości popularnych poglądów runę widoczną po rzucie (awersem w górę) traktują jako "bright" czyli baaaardzo ogólnie mówiąc - pozytywną. Natomiast runa twarzą do płótna - traktują jako "murck" czyli powiedzmy cienista... Nacięcie run na patyczkach (miejsce nacięcia spłaszcza się nieznacznie tworząc jakby wiosełko) sprawia, że lotki swobodnie rozkładają się na płótnie w dwóch możliwych pozycjach. Dodatkowo pozostają w 2 rodzajach odziaływań :+ i -
2. Pozostałe korespondencje odczytuje się poprzez uwzględnienie ich wzajemnego ułożenia : runy znajdujące się w określonym położeniu (zakresie kąta) przyjmuje się jako działające niekorzystnie, znosząco na siebie, w innym zakresie - wzmacniająco.
Dodatkowo zauważyć można, że układają się one wzajemnie od strony bez znaczka tworząc określony wzór - to również uwzględnia się w interpretacji.
Technika jest zaawansowana, ale na początek wystarczy jak będziesz pracować po prostu bez uwzględnienia kątów i wzajemnych powiązań tworzonych przez kierunki "wiosełek"

Abiasaph 
Zajrzałem

Wysłany: 2010-07-23, 15:20   

To bardzo interesujące. Możesz to zobrazować? Jakieś zdjęcie zestawu wykonanego w ten sposób... Wydaje mi się, że wiem o co chodzi, ale do końca pewien nie jestem.

anatemka 
Przesiaduję

Piwa: 11/15
Wysłany: 2010-07-23, 15:23   

wiesz o co chodzi? ja sie domyslam ledwie... :hihi1:

Żywia 
Administrator

Piwa: 7/5
Wysłany: 2010-07-24, 16:58   

hlin napisał/a:
Może Żywia w swojej łaskawości przeniesie...

Od tego właśnie jestem. :ok:

hlin 
Przesiaduję

Wysłany: 2010-07-25, 22:52   

Hmmm, mogę. Zabiorę jutro wydanie do roboty i wrzucę na skaner. Potem napiszę rozpaczliwego maila do Żywii że forum wyrzuca mój plik bo za duży. Ale postaram się.

FUTHARK Forum Strona Główna » Do praktyki » Warsztat » Materiały
Odpowiedz do tematu