HlinR, ależ oczywiście że masz rację, z tymi niedźwiedziami (Z symbolami też - podejrzewam iż jednostronne patrzenie na symbole pojawiło się wraz z rozdzieleniem na "czarną i białą magię" - bo wtedy dopiero mogła zaistnieć potrzeba podziału symboli na "jasne" i "ciemne").
Jednak i na naszych terenach występowały wilki - i co tu dużo mówić, zimy były onegdaj ostrzejsze a zimą niedźwiedź (nasz brunatny) zazwyczaj śpi - i dobrze, jakby ludzie musieli się z głodnymi niedźwiedziami obok głodnych wilków potykać...
Na tej samej zasadzie nie można jasno stwierdzić iż "Olbrzymy w mitologii germańskiej to taki odpowiednik diabłów w chrześcijaństwie" - i na taką pomyłkę rozumowania uczulam.
_________________ Zważcie a słuchajcie, świętego rodu
większe i mniejsze, dzieci Heimdalla,
O Valfadirze opowieść będzie,
dawne to dzieje, lecz dobrze je pamiętam.
Wyciagnęłam rano Fehu.
SZłam do pracy, mam dziwna sytuację personalną, obawiałam sie reakcji /negatywnej/ ze strony kolezanki z która dzisiaj miałam pracować.
A okazało sie, że współpraca była świetna, a ja miałam taki zapieprz że jak zaczęłam o 7.00 to usiąść mogłam /na chwilę/ dopiero o 17.00.
Nie wiem o co z ta Fehu dzisiaj chodzi.
Mówią, że jak nie wiesz o co chodzi, to chodzi o pieniądze.
niom, rozważam to w tym kierunku, bo niby z praca związane, ale nie chodzi o kase w dosłownym znaczeniu. U nas kołchoz jest, siatki płac, róznice minimalne, nie ma o co sie fochać. Jakos to rozgryzę.
Wiem. Chodzi o prace jako czynność, i zapłatę za nią, ale zapłatę w sensie oceny i traktowania przez szefostwo. Bardzo to może poróżnić i generalnie jest głównym problemem w naszym zespole...
Anatema, jeśli wolisz i chcesz pogadać, może poproś Żywię o przenosiny do interpretacji tego wątku i dodaj nieco detali - trudno wnioskować z półsłówek.... fehu to nie tylko pieniądze, to głównie pożywienie (food - jedzenie) paliwo (fuel) coś co przekształca się w inne rzeczy i zdarzenia, a także czynności i funkcje...fehu dla relacji międzyludzkich -proste- wróży bardzo dobrze ponieważ utrwala związki ("firm", "confirm", affirm") choć niekiedy popycha do zmian ku lepszemu poprzez rozpoczęcie czegoś nowego. Odwrócone - sugeruje raczej walkę o "paliwo" - może być nim wszystko (patrz wojny o ropę na świecie) od faceta, przez pozycję i td...trudno tak hop-siup stwierdzić co jest dla ciebie...
_________________ Become who you are.
Deny who you know
Zapytałam runy, czy dostanę w styczniu kasę z urzędu skarbowego [zwrot podatku]. Otrzymałam odpowiedź w postaci odwróconego fehu.
Przyjełam, że bede na stracie w tym miesiącu. A dzisiaj dostałam zwrot kasy.
1 Wniosek:
Sama zadałam pytanie a potem żle zinterpretowałam odpowiedź, bo:
-pytałam o ZWROT moich pieniędzy
-czyli na stracie będzie skarbówka a nie ja.
2 Wniosek:
-bardzo uważnie trzeba określać to, o co sie pyta
-wręcz rozwarstwiać podmioty i działania na czynniki pierwsze
-to ułatwi potem odczytywanie odpowiedzi.
ew. wniosek 3: Nie ma sensu interpretacja "runa prosta" - ok "runa odwrócona" - źle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum