Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Rejestracja Zaloguj

FUTHARK Forum Strona Główna » Od teorii » Znaki runiczne » Runy odwrócone a negatywne znaczenie znaków runicznych
Poprzedni temat «» Następny temat
Runy odwrócone a negatywne znaczenie znaków runicznych
Autor Wiadomość
Żywia 
Administrator

Piwa: 7/5
Wysłany: 2009-05-17, 18:55   Runy odwrócone a negatywne znaczenie znaków runicznych

Jak pewnie wszystkim wiadomo, runy nie są znakami "dobrymi", "łagodnymi" czy "życzliwymi" (to znaczy są, oczywiście, ale ta ich życzliwość musi być specyficznie pojmowana ;-) ). Wiele opracowań wręcz posługuje się pojęciami "runa w pozycji prostej" i "runa w pozycji odwróconej", które - zaczerpnięte z Tarota i wróżb karcianych - mają rozgraniczać runę "działającą pozytywnie" i "działającą negatywnie". Co o tym myślicie? Czy runa w pozycji prostej ma tylko i wyłącznie wydźwięk pozytywny, a w pozycji odwróconej - tylko negatywny? A może nie należy w ogóle rozgraniczać tych znaczeń, tylko założyć z góry, że nie ma run prostych i odwróconych, a każdy ze znaków może zarówno wróżyć powodzenie jak i ostrzegać przed niebezpieczeństwami losu?

Postaw piwo autorowi tego posta

irek770801 
Zajrzałem

Wysłany: 2009-05-21, 13:47   

ktos powiedziel kiedys bardzo madrze, "jest byt a niebytu niema!"krotko,ksztalt jest forma w jakiej wystepuje dany symbol,symbol zas posiada wartosc i nie wazne w jakiej formie on wystepuje i tak pozostanie wartosc tego symbolu niezmieniona.To ze ludzie zaczeli urzywac "niezrozumialych "symboli w innych celach (np.wrozby)jest zwiazane z checia poglebiania wiedzy czlowieka.Obecnie stosuje sie praktycznie wszystkie symbole pra kultur we wrozbiarstwie,dlatego ze nie wiemy do czego tak naprawde one sluza(oczywiscie wierzymy w ich moc np.nosimy amulety itd.).Ja powiem w ten sposob ksztaltu kola nie zmienisz obracajac go czy przechylajac,pozostanie kolem i juz.Oczywiscie zastosowanie danego symbolu w niewlasciwy sposob(np.niewlasciwe miejsce,czas itp)moze przyciagac inna wibracje niz bysmy oczekiwali.

Sowilo92 
Zaglądam

Wysłany: 2009-06-17, 19:30   

wg mnie Runy owrócone nie mają znaczenia negatywnego, w ten sposób dają nam do zrozumienia, że coś jest nie tak i nakłaniają nas do przemyśleń, do zwrócenia większej uwagi na dane zagadnienie, abyśmy mogli wprowadzić jakieś korekty i uniknąć nieszczęście albo przynajmniej zminimalizować jego skutki:)

Szerszen 
Współbuduję

Piwa: 15/13
Wysłany: 2009-06-18, 22:32   

Runy ze swej specyfiki choćby należy interpretować kontekstowo (zakładając iż użyjemy ich do dywinacji). W tym momencie naleciałość, która pojawiła się prawdopodobnie również dzięki "tarotowi" i wróżbom karcianym, przestaje mieć znaczenie.

Spotkałem się w swej praktyce nawet z rozkładami (a raczej rozrzutami), nadającymi znaczenie runie na podstawie jej kąta odchylenia. Podejrzewam iż tu maczali dla odmiany swoje paluchy ezoterycy numerolodzy. ;D
dawne to dzieje, lecz dobrze je pamiętam.

Żywia 
Administrator

Wysłany: 2009-06-19, 00:52   

Szerszen napisał/a:
Spotkałem się w swej praktyce nawet z rozkładami (a raczej rozrzutami), nadającymi znaczenie runie na podstawie jej kąta odchylenia. Podejrzewam iż tu maczali dla odmiany swoje paluchy ezoterycy numerolodzy. ;D

Żartujesz sobie chyba. :hihi:

Przede wszystkim większość run ma tak różnorodne znaczenie, że nie sposób określić, czy jest ono dobre czy złe. Wszystko tutaj należy do bardziej ogólnej interpretacji.

Szerszen 
Współbuduję

Piwa: 15/13
Wysłany: 2009-06-19, 01:08   

nie żartuję... w linku, który podrzuciłem przy okazji "rozkładu szamańskiego" znajdziesz chyba nawet uproszczoną wersję tego typu metody.

Ludzie naprawdę wymyślają cuda na kiju.
dawne to dzieje, lecz dobrze je pamiętam.

Żywia 
Administrator

Wysłany: 2009-06-19, 01:25   

O gdyby mi się w życiu aż tak nudziło, żebym takie ciekawe teorie miała budować. :help:

anatemka 
Przesiaduję

Piwa: 11/15
Wysłany: 2009-07-02, 08:19   

to chyba nie jest kwestia nudy. Raczej ezoholizmu. To tak jak dopatrywanie sie znaczenia-symbolu w kazdej kresce na karcie.

Ale w temacie: ja nic nie odwracam, każda rzecz, zdażenie ma dobre i złe strony, sęk w tym, żeby umieć je odróżniać, to tak jak w przypadku przechodnia w ciemnej uliczce: bandyta nie idzie na głowie, a złym człowiekiem jest . Intuicyjnie sie czuje /albo i nie/ że ma złe zamiary. Trzeba mi rozwijać intuicję a nie patrzec pod jakim katem runa leży :D

Żywia 
Administrator

Wysłany: 2009-07-02, 09:00   

anatemka napisał/a:
bandyta nie idzie na głowie, a złym człowiekiem jest

Mądre porównanie! :ok:

Vivien 
Zaglądam

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2010-01-29, 06:57   

W futharku starszym mamy dziewieć tzw nieodwracalnych run. Resztę run można interpretowac w znaczeniu tzw strony jasnej i ciemnej, czy też pozycji prostej i odwrconej. Odwrócona wskazuje najkrócej mówiąc na zablokowanie energii danej runy czy też odwrotność znaczenia pozycji prostej. Tych dziewieciu nieodwracalnych run nie odwraca się np znacząc ich pozycję prostą czy odwróconą jakąś kropką na krążku czy kamyku ze znakiem runicznym.
Ja sama jakiś czas stosowałam runy znaczone do odwrócenia, za radą Marii Piaseckiej. Treaz jednak od tego odeszłam. Skoro znak w każdej pozycji jest taki sam to nie ma co go odwracać. Często tarociści zajmujący się runami odwracają właśnie runy nieodwracalne.

Dziewięć run nieodwracalnych to: Gebo, Hagala, Nauhis, Isa, Jera, Eihwaz, Sowilo, Ingwaz, Dagaz

Wotan 
Zaglądam

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2010-07-16, 10:06   

Jak ma wyglądać odwrócona runa? najchętniej przyjme screena bo troszke tego nie rozumiem, to JA losuje z worka, moge ją dać tak jak tylko zechce

Żywia 
Administrator

Wysłany: 2010-07-16, 10:27   

Pytanie, czy w ogóle należy zakładać, że runa może mieć znaczenie "proste" i "odwrócone". Jeśli ciągniesz runy z woreczka to raczej nie ma sensu takie założenie, bo - jak sam mówisz - runę wyciągasz ręką i może się ona ułożyć w dłoni jakkolwiek, prosto, na odwrót, na skos. Co innego, jeśli stosujesz karty runiczne i na wzór tarocistów rozkładasz karty na stole. Wtedy możesz zakładać, że 15 run jest odwracalnych, a 9 nie ze względu na symetrię kształtu, albo oznaczyć te 9 nieodwracalnych jakąś kropką w którymś rogu i również interpretować je jako odwracalne. Ale to już jest jakaś ingerencja w sam kształt runy. No bo Gebo z kropką to już jest trochę inny kształt niż Gebo sama.

Ja osobiście jestem zwolennikiem niedzielenia run na proste i odwrócone, szczególnie w przypadku drewienek / kamyczków z runami. To, czy runa daje mi informację sprzyjającą czy nie, oceniam na podstawie całej wróżby (a więc kilku run) i własnej intuicji. Zawsze wróżąc jest się w jakimś (głębszym lub płytszym) stanie transu, więc można wyczuć, czy ta Gebo to wymiana harmonijna, czy może toksyczna, niesprawiedliwa i zaborcza.

hlin 
Przesiaduję

Piwa: 16/6
Wysłany: 2010-07-16, 14:40   

O-O-O. Coś w tym guście.
Z grubsza pozycję runy odwrócona o 180 zwykło się interpretować jako taką która wskazuje na negatywny wydźwięk interpretowanej treści. Znaczenie pozostaje takie samo. Przykład dosłowny : Ansuz oznacza generalnie informację która przepływa. W normalnym ułożeniu informacja może oznaczać wiadomość o czymś lub od kogoś. W odwróconej pozycji : wygadanie jakiejś informacji lub kłopoty z wyrażeniem siebie, kłótnię. to oczywiście duży skrót.
Nie jest natomiast prawda że podczas losowania z woreczka możesz runę ustawić wedle woli. Znaczy technicznie - możesz, ale nie o to chodzi. Wyciągając runy z woreczka stosujesz metodę pozytywu. Jeśli wykonałeś je na kamyczkach lub krążkach drewna obracasz ja po wyjęciu tylko w osi prawo-lewo. Nie góra dół. Wówczas możesz spodziewać się rozdziału na dwa aspekty.
Ze względu jednak na niedoskonałość tej metody większość z nas preferuje rzucanie garści losowo wyciągniętych run na płótno. Interpretacja takiego rzutu to oddzielna historia.

Wotan 
Zaglądam

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2010-07-16, 23:29   

Rozumiem, ja mam panować nad runami, i to odemnie zależy odczyt informacjii, dziękuje, zachęciliście mnie.

Żywia 
Administrator

Wysłany: 2010-07-17, 01:40   

Wotan napisał/a:
ja mam panować nad runami, i to odemnie zależy odczyt informacjii, dziękuje, zachęciliście mnie.

Generalnie tak, ale dla mnie na przykład rodzi to kolejne dylematy, o których tutaj:
http://futharkforum.pl/viewtopic.php?t=163

FUTHARK Forum Strona Główna » Od teorii » Znaki runiczne » Runy odwrócone a negatywne znaczenie znaków runicznych
Odpowiedz do tematu